Hodowla ślimaka jako zwierzęcia domowego w ostatnich latach staje się coraz popularniejsza. To wszystko za sprawą dużego wyboru gatunków i ich odmian barwnych, a także wyjątkowo prostej opieki nad tego typu zwierzęciem. Te egzotyczne mają swoich zwolenników nie tylko wśród dorosłych pasjonatów, ale także wśród dzieci, dla których może to być pierwszy, wymarzony domowy podopieczny. Zatem jak hodować ślimaki?
Spis treści
Hodowla ślimaków w domu
Egzotyczne gatunki i podgatunki ślimaków lądowych, które są dostępne do hodowli, to np.:
- Lissachatina reticulata
- Lissachatina fulica
- Lissachatina immaculata
- Archachatina marginata marginata
- Archachatina marginata ovum
- Archachatina marginata grevillei
- Archachatina marginata suturalis
- Archachatina rhodostoma
- Megalobulimus oblongus
- Platymma tweediei
- Achatina achatina
- Pleurodonte marginella semiaperta
- Cornu aspersum
- Veronicella sloanei (bez muszli)
Ślimaki hodowlane w Polsce są ciągle tematem mocno rozwijanym – do krajowych hodowli hobbystycznych trafiają kolejne gatunki, nierzadko przeznaczone dla bardziej doświadczonych opiekunów.
Jak hodować ślimaki w domu?
Ślimaki należą do zwierząt bardzo płodnych – są obojnakami, co oznacza, że każdy osobnik posiada zarówno męskie, jak i żeńskie komórki rozrodcze. Rozmnażanie ślimaków może odbywać się poprzez samozapłodnienie, do którego wystarczy tylko jeden osobnik, lub przez zapłodnienie krzyżowe, do zajścia którego potrzebne są dwa mięczaki. Sposoby te różnią się od siebie zestawem genów, jaki otrzyma każdy z młodych osobników. Z punktu widzenia różnorodności genetycznej o wiele korzystniejsze jest zapłodnienie krzyżowe, ponieważ mieszają się ze sobą zestawy genów dwóch różnych zwierząt, co zapewnia większą zmienność.
Hodowla ślimaków w domu i uzyskanie potomstwa nie wymaga zatem od opiekuna posiadania dwóch sztuk tego samego gatunku. Ślimaki są jajorodne i po osiągnięciu dojrzałości płciowej (między szóstym miesiącem a drugim rokiem życia) mogą składać nawet 1000 jaj rocznie! Aby zdobyć więcej fascynującej wiedzy na temat zwierząt egzotycznych zajrzyjcie do działu Terrarystyka – ciekawostki tam publikowane z pewnością zapadną wam w pamięci.
Jeśli postanowimy wyhodować młode ślimaki i zależy nam na bezpieczeństwie jaj, powinniśmy je przenieść do osobnego pojemnika z wilgotnym torfem. Zapobiegnie to uszkodzeniu lub zjedzeniu jaj przez osobniki dorosłe. Czas inkubacji jaj mięczaków z rodzaju Achatina w temperaturze 20°C to około 3 tygodne. W wyższej temperaturze, np. 29°C, czas ten skraca się do jedynie 5 dni. Po tym czasie wykluwają się małe ślimaki. Suplementacja wapniem i prawidłowa dieta złożona z różnorodnych warzyw i owoców sprawią, że młode osobniki szybko zwiększą swoją masę ciała oraz utwardzą swoją ciągle rosnącą skorupę.
Hodowla ślimaka afrykańskiego
Jeśli czytasz ten artykuł, zapewne interesuje cię hodowla ślimaków – jak założyć domową hodowlę? Z pewnością na początku trzeba zebrać choćby podstawową wiedzę. Do ślimaków afrykańskich możemy zaliczyć gatunki z rodzaju Achatina. Osiągają one duże rozmiary. Długość muszli niektórych osobników może osiągnąć nawet 25 cm, a masa ciała do 500 g. Odpowiedni pojemnik do hodowli powinien być przestronny i mieć minimum 10l pojemności na każde 10 cm długości muszli. Jako podłoże stosuje się grubą warstwą torfu kokosowego, który powinien być stale wilgotny – doprowadzenie do jego wyschnięcia sprawi, że ślimaki zakopią się, zamkną swoje muszle i zapadną w sen. Dopiero przy kolejnym wzroście wilgotności w terrarium przywrócona zostanie aktywność zwierząt. Aby zachować higienę, należy wymieniać podłoże w całości raz na jakiś czas.
Długość życia ślimaka afrykańskiego to nawet 10 lat, choć najczęściej żyją one od 5 do 7 lat. Jakich kosztów związanych z zakupem zwierzęcia i jego utrzymaniem możemy się spodziewać, jeśli interesuje nas ślimak hodowlany – cena samego zwierzęcia, w zależności od gatunku, waha się od kilku do nawet kilkuset złotych. W przypadku najpospolitszych w domowych hodowlach przedstawicieli rodzaju Achatina oraz Lissachatina cena zakupu wymarzonego mięczaka to 5-50 zł. Osobniki o pokaźnych rozmiarach lub rzadkich odmianach barwnych są bardziej kosztowne.
Ślimaki można trzymać w plastikowych pojemnikach lub szklanych terrariach. Pomieszczenia te oprócz wyglądu różnią się także ceną. Za plastikowy pojemnik zapłacimy około 20 zł, terrarium o podobnej objętości może cenowo przekroczyć nawet 100 zł. Torf, którym należy wypełnić dno pojemnika hodowlanego, można zakupić w brykiecie wymagającym samodzielnego namoczenia lub już rozdrobniony, umieszczony w plastikowym opakowaniu. Koszt ściółki nie powinien przekroczyć 20 zł. W życiu każdego zwierzęcia domowego bardzo ważna jest suplementacja. Wymagają jej także ślimaki, które do prawidłowego wzrostu i rozwoju muszli potrzebują źródła minerałów. Wapń najlepiej jest podawać w postaci sepii, którą można zakupić w sklepie zoologicznym, a czasami także bezpośrednio u hodowcy. Innym dobrym źródłem wapnia są pokruszone lub sproszkowane skorupki jaj. Ślimaki hodowlane wymagają naszej uwagi w tej kwestii.
Hodowla ślimaka winniczka
Coraz popularniejszym w Polsce sposobem na osiągnięcie dochodu w branży rolniczej jest uprawa ślimaków winniczków. Surowcami pozyskiwanymi z tego gatunku są zarówno mięso, jak i jaja (na kawior) oraz śluz (do produkcji leków i kosmetyków). Ferma ślimaków musi spełniać odpowiednie wymagania i zapewniać zwierzętom prawidłowe warunki środowiskowe.
Szczególną uwagę należy przyłożyć do wilgotności, która powinna wynosić 90-100% i pozostawać na stałym poziomie. Jeśli chodzi o temperaturę, największy przyrost muszli i ciała odnotowuje się u zwierząt przebywających w zakresie między 15 a 25°C. Co je ślimak winniczek? W hodowlach nastawionych na szybkie zwiększanie masy ciała zwierząt podstawowym pokarmem jest pasza z suszonych roślin. W pierwszych 5 tygodniach życia mięczaki te znajdują się na pastwiskach, na których żywią się liśćmi świeżych roślin zielnych. Winniczki można również karmić warzywami, np. burakami, marchwią, kapustą czy jarmużem. Obserwując ślimaka przyjmującego pokarm, można zauważyć, że nie odgryza on kęsów jedzenia jak inne znane nam zwierzęta. Zęby ślimaka tworzą za to tarkę, przy pomocy której zeskrobują i rozdrabniają fragmenty pożywienia.
Obecnie większość ślimaków winniczków hodowanych w Polsce przeznaczanych jest na eksport do innych krajów, gdzie spożywanie mięsa tych zwierząt jest bardziej powszechne.