Anielskie skrzydło jest niestety coraz częściej występującą chorobą u ptaków. Co to oznacza i jakie są skutki? Czy widząc w parku łabędzia z anielskim skrzydłem wiedzieliście, że to właśnie człowiek ma duży wpływ na powstanie tego defektu? Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu.
Spis treści
Jak wygląda choroba anielskiego skrzydła?
Anielskie skrzydło występuje zazwyczaj u ptaków wodnych, takich jak gęsi, łabędzie nieme czy kaczki. Najprościej mówiąc, jest to zwyrodnienie stawów prowadzące do deformacji skrzydeł. W wyniku tego schorzenia lotki (najdłuższe ptasie pióra) wykrzywiają się i odstają prostopadle na zewnątrz ciała ptaka. Choroba ta może dotyczyć jednego albo dwóch stawów. Anielskie skrzydło może pojawić się również u gołębia, papugi czy jastrzębia.
Jak wcześnie rozpoznać chorobę anielskiego skrzydła? Pierwszym objawem jest trudność z lataniem młodych osobników. Zwróćmy też uwagę na zabarwienie lotek – jasno zabarwione wskazują na to, że są słabsze i bardziej narażone na urazy. Opadające skrzydło również powinno wzbudzić naszą czujność, ponieważ są to początki schorzenia. Deformacja występująca u dorosłych osobników jest niestety wyrokiem kalectwa na całe życie, często prowadzi do zaniku umiejętności latania. U młodych chorobę tę można zatrzymać przy pomocy usztywnienia skrzydła. Pomocna może być także odpowiednia dieta – paszę o wysokim stężeniu białka należy zmienić na pszenicę oraz rośliny i warzywa bogate w witaminy.
Anielskie skrzydło: przyczyny
Jedną z głównych przyczyn tej choroby jest sam człowiek. Anielskie skrzydło możemy zaobserwować najczęściej u powszechnie występujących kaczek, ponieważ dokarmiane są one chlebem. Pieczywo jest pełne węglowodanów, a to właśnie te składniki wraz z białkiem wpływają na rozwój deformacji. Rzucany przez człowieka chleb jest łatwym do zdobycia pokarmem, dlatego ptaki nie szukają odpowiedniego pożywienia. Dieta uboga w witaminy D i E oraz wapń i mangan przyspiesza powstanie schorzenia. Pamiętajmy o odpowiedzialnym dokarmianiu ptaków zimą!
Innymi przyczynami prowadzącymi do tej choroby są czynniki wzrostowe. Zbyt szybki wzrost lotek wyprzedza rozwój tkanek, które podtrzymują skrzydła. Wpływ na wystąpienie deformacji mają także nieprawidłowe warunki inkubacji i wylęgu oraz zbyt bliskie pokrewieństwo krzyżujących się par. Kolejnymi czynnikami są urazy mechaniczne skrzydeł spowodowane np. ciągnięciem za skrzydła młodych osobników przez dorosłe ptaki. W przypadku tej choroby nieubłagalna jest także genetyka – wada występuje w różnych lęgach tej samej pary, rodzą się z nią częściej samce.
Jak już wspomnieliśmy, choroba anielskie skrzydło występuje najczęściej na skutek działania człowieka. Zauważa się ją najczęściej w miejscach zurbanizowanych. Karmienie ptaków chlebem może je okaleczyć i skrócić życie. Oprócz opisanego zwyrodnienia pieczywo powoduje kwasicę, odwodnienie, zatrucia i uszkodzenia nerek oraz wątroby. O ile nie mamy większego wpływu na genetykę dzikich ptaków, tak możemy pomóc im poprzez edukację otoczenia na temat umiejętnego dokarmiania zwierząt zimą.